Potravinám na Slovensku hrozí ďalšie zdražovanie

12.02.2013 Bratislava

Bratislava 11. februára (TASR) - Slovenským potravinám hrozí ďalšie zdražovanie produktov a zníženie konkurencieschopnosti na slovenskom i európskom trhu. Spôsobí to zákon o odbytovom fonde z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorý podľa názoru Potravinárskej komory Slovenska (PKS) vzhľadom na postup pri jeho tvorbe porušil zákonné podmienky platné pre legislatívny proces.

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia PKS, bude mať zákon v prípade prijatia vplyv na zvýšenie nezamestnanosti, zvyšovanie cien potravín a zároveň povedie k likvidácii potravinárskych podnikov.

Podľa prezidenta PKS daniela Poturnaya ministerstvo pôdohospodárstva vylúčilo z možnosti uplatnenia pripomienok verejnosť, čím hrubo porušilo legislatívne pravidlá vlády SR. Nezverejnenie návrhu zákona na portáli znamená, že návrh zákona nie je oficiálne v pripomienkovom konaní, a teda ako taký nemôže byť predložený na rokovanie vlády SR a jej poradných orgánov. PKS považuje túto formu pripomienkového konania za neplatnú, a preto žiada predložiť návrh zákona na portál v súlade s legislatívnymi pravidlami vlády SR.

Návrh ukladá nové povinnosti

Návrhom zákona sa slovenským poľnohospodárom a potravinárom ukladajú nové administratívne a finančné povinnosti. Každá komodita je zdanená viacnásobne. Zdaňuje surovinu vyprodukovanú od poľnohospodárov, následne ju zdaňuje v každom štádiu jej spracovania až po hotový výrobok. Potravinársky výrobok je tým viac zaťažený novými poplatkami, čím je väčší podiel jeho výroby a spracovania na Slovensku.

Tento zákon fakticky nabáda nadnárodné spoločnosti, ktoré majú výrobné podniky aj na území Slovenskej republiky, aby svoju výrobu zo Slovenska stiahli do iných štátov. Štát tak príde o príjmy, zvýšia sa mu náklady spojené so zvýšením nezamestnanosti, a to na úkor príspevkov do neštátneho odbytového fondu.

„Je pre nás nepochopiteľné, keď pred dvoma týždňami predseda vlády SR uložil ministrovi pôdohospodárstva prijať opatrenia na zvýšenie zamestnanosti v agropotravinárskom sektore, že ministerstvo prichádza so zákonom, ktorý odčerpáva finančné zdroje z agrosektora a bude tlačiť práve na znižovanie zamestnanosti,“ vyjadril sa Jozef Špirko, člen predstavenstva PKS a viceprezident RÚZ.

Komora nesúhlasí s návrhom zákona

PKS na základe uvedených skutočností zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom zákona, žiada ho stiahnuť z legislatívneho procesu a otvoriť verejnú diskusiu o efektívnom systéme podpory odbytu potravinárskych výrobkov vyrábaných na Slovensku.

Návrh zákona o odbytovom fonde predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako iniciatívny návrh na základe návrhu a požiadavky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, uvádza sa v reakcii rezortu na vyjadrenia PKS.

"Vzhľadom na pokračujúcu nejednotnosť samosprávy a akútnu potrebu riešenia podpory predaja a propagácie slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov sme pristúpili k radikálnemu predloženiu predmetného zákona. Je nám ľúto, že sme z podnikateľskej sféry nedostali iný návrh koncepčného riešenia, ako je predložený návrh zákona."

"Návrh zákona je ústretový voči samospráve, dáva jej všetky rozhodovacie právomoci pre spravovanie vyzbieraných finančných prostriedkov, ktoré prichádzajú do fondu z podnikateľskej sféry. Príspevok do odbytového fondu je odpočítateľnou položkou z dane, čo považujeme za zásadnú vec a máme ju prerokovanú s MF SR," píše sa v reakcii ministerstva.

Pripomienkové konanie k odbytovému fondu sa uzatvára 12. februára

Verejnosť podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nebola vylúčená z pripomienkového konania k zákonu o odbytovom fonde, všetky dotknuté organizácie dostali materiál na pripomienky a môžu sa k nemu vyjadriť.

"Pokiaľ bude v utorok (12. 2.) uzatvorené pripomienkové konanie, tak by mal ísť návrh zákona na rokovanie vlády SR v stredu 20. februára 2013. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2013," informovala ďalej hovorkyňa MPRV SR Zuzana Gulová.

Pripomenula, že materiál k návrhu zákona prvýkrát verejne prezentovali na potravinárskom dni Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v Nitre 22. novembra 2012, kde bol prednesený v takej podobe, v akej je dnes na pripomienkovom konaní.

"Nakoľko je nevyhnutné urýchlene riešiť otázky podpory predaja slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, nevidíme priestor na prerokovávanie odznova. Zajtra je pripomienkové konanie formou okrúhleho stola, kde všetky otvorené otázky môžu byť prekonzultované," zdôraznila.

Informovala, že odbytový fond je postavený ako fond, ktorý riadi podnikateľská verejnosť prostredníctvom svojich zástupcov v správnej rade a v dozornej rade. Činnosť fondu bude kontrolovať dozorná rada. "Nakoľko sa jedná o súkromné zdroje, nevidíme dôvod, prečo by činnosť fondu mal kontrolovať Najvyšší kontrolný úrad," poznamenala.

Na správu fondu sa v zákone podľa nej vyčleňuje 10 % príjmov počas prvých dvoch rokov. V ďalších rokoch môže fond na svoju prevádzku minúť iba 7 % zo svojich príjmov. Zákon hovorí o limite do 7 %, takže sa nemusí minúť celý 7-% limit. Ročný príjem odbytového fondu sa predpokladá na úrovni 3 milióny eur.

Návrh zákona zároveň podľa Gulovej hovorí o tom, že minister pôdohospodárstva vymenuje členov správnej rady a dozornej rady na návrh komory – v tomto prípade SPPK, pretože je zriadená zo zákona. Komora však musí predložiť návrh po predchádzajúcom prerokovaní s dotknutými občianskymi združeniami pôsobiacimi v sektoroch, ktoré budú do fondu prispievať.

Do správnej rady fondu sa navrhuje 8 členov za samosprávu (4 za poľnohospodárstvo a 4 potravinárstvo) a traja za MPRV SR, čím je zabezpečených 8 miest pre odborných zástupcov sektora. Podobne je to v dozornej rade, kde sú 4 zástupcovia sektora a jeden za MPRV SR. "Rozhodovanie o účelovom využití peňazí je tak výlučne v rukách sektora, čo bolo naším primárnym záujmom, aby si sektor mohol rozhodovať o svojich finančných prostriedkoch vo fonde," dodala.

Most-Híd zásadne nesúhlasí s návrhom zákona o odbytovom fonde

Opozičný Most-Híd zásadne nesúhlasí so zavedením odbytového fondu z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Návrh na jeho zriadenie sa momentálne nachádza v skrátenom pripomienkovom konaní a okrem iného určuje slovenským farmárom a potravinárom povinnosť prispievať na fungovanie fondu. Týmto krokom však slovenské potraviny strácajú konkurencieschopnosť, myslí si podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) podľa neho chce vytvoriť fond, do ktorého síce musí každý prispievať, ale Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nemôže vykonávať nad odbytovým fondom verejnú kontrolu. Tento fakt vzbudzuje obavy zo zneužitia vyzbieraných prostriedkov.

Domnieva sa, že súčasná vláda dokáže investičnými stimulmi podporiť "svojich sponzorov", napríklad sumou 25 miliónov eur spoločnosti Mondi SCP Ružomberok, nedokáže však podporiť pracujúcich v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve, ktorí pracujú za veľmi ťažkých podmienok.
 

Vyberte región